Diata po leczeniu antybiotykami

Terapia antybiotykami skuteczna jest w infekcjach bakteryjnych. Wiele infekcji bakteryjnych, szczególnie we wczesnych stadiach choroby lub o przebiegu łagodnym nie wymagają wspierania zdrowienia antybiotykami.

Warto przypomnieć, że stosowanie antybiotyków w infekcjach wirusowych nie jest celowe u osób bez niedoborów odporności. Przykładowo infekcje górnych dróg oddechowych są wywołane w 70% wirusami a nie bakteriami.

Należy mieć świadomość, że terapia antybiotykowa mimo korzystnego działania na patogenne bakterie nie jest obojętna dla naszego ogólnego zdrowia i odporności

Antybiotyki nie tylko działają na patogenne bakterie ale również na fizjologiczną mikroflorę błon śluzowych w tym jelit.

Powtarzalne stosowanie antybiotyków prowadzi do zaburzenia fizjologicznej flory jelit co negatywnie wpływa na obniżenie ogólnego stanu odporności.

Utworzenie tzw. bez ściennych form komórkowych bakterii (po rozbiciu formy podstawowej) może być źródłem wielu problemów np. Zjawisko mimikry - autoimmunologiczne lub przewlekle ukryte infekcje.

Jeśli musimy przejść terapię antybiotykową warto zatroszczyć się o stan błony śluzowej jelit już w trakcie i po przyjmowaniu antybiotyków.

Należy zadbać o ponowną odbudowe i wyrównanie równowagę fizjologicznej flory jelit. Okres rekonwalescencji to czas ok. 4 tygodni.

Jeżeli w trakcie infekcji (np. jelitowej) doszło do uszkodzenia błony śluzowej jelit należy uwzględnić upośledzone trawienie i wchłanianie.

  1. Należy ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych oraz z dużą zawartością cukru.

  2. Spożywaj produkty probiotyczne: naturalny kefir, jogurt (jeśli tolerujesz nabiał) , kiszonki np kiszona kapusta, kiszone ogórki, soki z kiszonych warzyw np z buraków

  3. Gotowane jabłka w małej ilości wody lub pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu. Jest to doskonałe źródło pektyny naturalnego probiotyku czyli pokarmu dla fizjologicznych bakterii by mogły się ponownie namnażać w błonie śluzowej jelit

  4. Warzywa o dużej zawartości błonnika jak karczochy, cykoria, szparagi, kapusta ...

  5. Gotowany rosół z ekologicznego kurczaka zawiera glutaminę, która wpływa pozytywnie na regenerację błony śluzowej jelit

  6. W codziennej diecie warto używać czosnek, cebulę, które są źródłem naturalnych antybiotyków w postaci związków siarki, w tym allicyny

  7. Z produktów tłuszczowych warto do codziennej diety włączyć odżywcze awokado i oliwę z oliwek wysokiej jakości oraz olej nierafinowany kokosowy

  8. Nie możemy pominąć leczniczych działań przypraw: kurkuma, imbir, tymianek, oregano, bazylia, szałwia,

  9. Warto również przyjmować probiotyki w postaci suplementu.


Źródła:

  1. https://pediatria.mp.pl/choroby/laryngologia/74798,ostre-zapalenie-ucha-srodkowego

  2. http://neuropsychologia.org/paciorkowce-i-ostre-zaburzenia-neuropsychiatryczne

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3266166/

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4063373/

  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105609/

  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601687/